Inschrijven
als woningzoekende

Polstraat 18

Van Marlehuis – Polstraat 18

Een imponerend stadshuis. Dit huis illustreert de macht en invloed van vermogende bewoners uit die tijd, vaak waren dat regentenfamilies die hun huis als bolwerk beschouwden; het moest vooral imposant en representatief zijn.
Dit monumentale huis bestond voorheen uit 2 huizen. Na de grote stadsbrand van 1334 ontstonden de eerste stenen huizen. Zo ook op de Polstraat 18 waar op de hoek van een steeg 2 panden gebouwd werden, gescheiden door een druipstrook.
Nu te zien als een poortje met klokgevel dat de toegang is voor de Manhuissteeg.

In 1664 worden de 2 huizen samengevoegd en laat Gosewijn Hogers, een hoogleraar aan het Deventer Athenaeum er een grote voorgevel voorzetten, geinspireerd door de Amsterdamse bouwmeester Vingboons. Het werd een enorme gevel die overheerst wordt door grote halfzuilen en zware zandstenen guirlandes voorzien van 2 alliantiewapens.
De gevel heeft een kroonlijst met de tekst: ”Anno aeternae sedis fundatae MDCLXIV” “In het jaar 1664 na de stichting van de eeuwige zetel”. Daarmee wordt bedoeld “van het eeuwige Godsrijk”.
Het huis heeft zijn naam gekregen door het Nederlandse patriciaatsgeslacht van Marle. Hendrick Rudolph van Marle is de zoon van de notaris H.W. van Marle (1806-1880), hij is de kleinzoon van de Deventer burgemeester H.W. van Marle (1768-1834).
Na zijn studie in Leiden werd Hendrick Rudolph zelf in 1865 burgemeester van Deventer. Het gezin kreeg 5 kinderen en woonden in de winter in het van Marlehuis aan de Polstraat en in de zomer verbleef het gezin op buitenverblijf Het Schol in Wilp aan de Wilpsedijk.
Veel regentenfamilies hadden een hof, een tuinhuisje. In de 19e eeuw liet de familie van Marle het tuinhuisje verbouwen tot een riant landgoed.

Na de grondige restauratie door de NV Bergkwartier in 1999 is het van Marlehuis in ere hersteld met het mooie interieur, het rococo- stucwerk, een schouw met Lodewijk XVI decoraties en een heel bijzondere wandversiering. Er zijn vele lagen behangsel voorzichtig verwijderd totdat men bij het immense wandtapijt kwam. Een geschilderd behangsel (gobelin) met fantasiedieren, waarschijnlijk aangebracht rond 1800 tijdens een verbouwing van het interieur en is uniek in Nederland. Het snijraam met lantaarn boven de voordeur laat zien wat er bij goed eten en drinken hoort. De ananas staat symbool voor welvaart en overvloed, de druiven staan symbool voor een goede maaltijd.

Het pand heeft nu de functie van een B&B en er worden exclusieve etentjes gegeven in de prachtige stijlkamers, uitgevoerd door het nabij gelegen Restaurant Het Arsenaal.


Terug naar onze collectie