Inschrijven
als woningzoekende

Bergstraat 19-21a

De Papegaai, dat is de naam van het pand Bergstraat 19-21A. Boven de deur bevindt zich het houtsnijwerk gemaakt door Ella Venbroek-Franczyk waarin een gekooide papegaai te zien is. De naam dankt het pand vermoedelijk aan het ( op een houten) papegaai schieten waarmee de schutterij zich op de Brink vlak na Pinksteren bezighield. In de Papegaai bevond zich ooit een herberg met brouwerij en volgens de overlevering heeft menig schutterskoning geproost op zijn overwinning.

Ooit bood het grote huis onderdak aan maar liefst acht huishoudens, zo bleek tijdens een huisbezoek ten behoeve van een nieuw kadaster in 1830. Maar liefst 23 personen verdeeld over acht beroepen waren er woonachtig: twee timmerlieden, een metselaar, drie schilders, een werkvrouw, een tuinman, een wolspinster, een dagloner en een koopman in leer en vellen.

Maar de Papegaai kwam in 1995 ook nog in het nieuws vanwege een minder fraai incident: de moord op Hugo Bootsma. Op 4 december van dat jaar werd Bootsma, ex-topman van uitzendbureau Randstad, in zijn woning neergestoken en bezweek aan zijn verwondingen. Getuigen zagen die avond een jongeman het pand van Bootsma uitrennen, maar de dader is nimmer opgepakt. De gebeurtenis in de Bergstraat werd later vrijwel steevast de Sinterklaasmoord genoemd, uiteraard een verwijzing naar het moment waarop het voorval zich afspeelde.

Tekst: Jan Witting


Terug naar onze collectie