Inschrijven
als woningzoekende

Beleid gevelbegroeiing

NV Bergkwartier is voorstander van natuurlijk groen; het verrijkt onze tuinen en panden. Hierbij dient echter altijd wel de kwaliteit en onderhoud van onze panden voorop te staan. Te allen tijde dienen er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd te kunnen worden aan gevels en kozijnen en hierbij kan en mag het voorkomen dat er schade aan begroeiing kan ontstaan. Natuurlijk wordt dat wel zoveel mogelijk voorkomen, maar het kan zijn dat er begroeiing verwijderd moet worden bij onderhoudswerkzaamheden.

Er is veel beschikbare begroeiing toe te passen. Bamboe is in ieder geval niet toegestaan vanwege het woekerende effect onder het maaiveld.

Klimop is ook niet toegestaan; deze behoudt zijn blad in de winter waardoor de onderliggende muren vochtig blijven en er vorstschade kan ontstaan aan onze oude muren. De wortels van de klimop dringen ook het muurwerk in, hetgeen de nodige schade geeft. Daarnaast scheidt de klimop een stof af welke het kalk in onze oude muren laat oplossen. Om deze redenen verwijderen wij klimop als er nieuwe huurders in een pand komen.

Klimplanten welke wel toegestaan zijn dienen hun blad te verliezen in de winter en de wortels hiervan mogen niet de gevels ingroeien. Ze moeten regelmatig weer terug gesnoeid worden. Ze mogen nooit zo hoog tegen gevel opgroeien dat ze niet meer bereikbaar zijn voor snoeiwerk: in de praktijk is dit dus maximaal 2.5 m hoog. Laat nooit de hele gevel of tuinmuren begroeien; ook onze oude gevels en tuinmuren mogen gezien worden.