Inschrijven
als woningzoekende

Schaduwdoek op het terras

Op verschillende plekken zien we schaduwdoeken verschijnen in tuinen. Wij begrijpen dat er op warme dagen behoefte is aan schaduw in de tuin en in de woning. Het heeft onze voorkeur als dit met losstaande parasols wordt opgelost. In sommige gevallen is dit niet mogelijk of is er een andere reden om toch voor een schaduwdoek te kiezen. Neem in dat geval voor de aankoop even contact op met ons, zodat één van de bouwkundigen kan meekijken naar de mogelijkheden.

Voor het plaatsen van schaduwdoeken hanteren we altijd een aantal randvoorwaarden:

  • Het zonnedoek moet dan van het materiaal HDPE zijn, dit is lucht- en waterdoorlatend en heeft enigzins een verende capaciteit. Dit voorkomt dat deze doeken teveel geluid produceren bij windbelasting en minder belasting geven aan de gevels. Waterdichte doeken zijn niet toegestaan i.v.m. gevelbelasting en klapperend geluid bij wind.
  • De bevestiging van de doeken dient ook verend uitgevoerd te zijn. Eventuele gaten in de gevel (altijd pas na toestemming van NV Bergkwartier) altijd in de voeg boren en niet in de steen.
  • De kleur van de doeken dient lichtgrijs of lichtbeige te zijn.
  • De doeken moeten zo worden aangebracht dat ze dagelijks weer verwijderd worden. Het is niet de bedoeling dat de doeken weken of zelfs maanden permanent blijven hangen. Ten eerste tast dit het beeld van de gevels aan en ten tweede kan dit leiden tot onnodige geluidsoverlast. Bij voorspelling van slecht weer (wind en regen) dienen de doeken ook overdag verwijderd te worden.
  • De opgehangen doeken inclusief de bevestiging mogen geen geluid produceren.