Inschrijven
als woningzoekende

Beleid open haard / houtkachels

NV Bergkwartier heeft het beleid het stoken van hout d.m.v. open haarden en houtkachels te ontmoedigen.
Reden hiervoor is dat het stoken overlast kan geven in onze stedelijke omgeving waar er op een klein gebied met veel mensen gewoond wordt. Daarnaast zijn we zuinig op onze monumentale panden en willen we zoveel mogelijk voorkomen dat er brand kan ontstaan. 
Als er nieuwe huurders in onze panden komen worden de kachels verwijderd en de schoorsteenkanalen dichtgezet.

Zittende huurders welke nu nog stoken dienen i.v.m. de verzekering elk jaar de schoorsteen te laten vegen en het bewijs hiervan aan ons door te sturen. 

Als u nu wel een open haard of kachel stookt, stook dan in ieder geval met goed gedroogd hout. Steek het hout aan met de Zwitserse methode, stook niet met neerslachtig weer, regenachtig weer, windstil weer of als het buiten warmer is dan 12 graden.
Bij het stoken het brandende vuur niet smoren; dit geeft stinkende rook.
Feitelijk dient de luchttoevoer altijd vol open te staan voor het verkrijgen van de optimale verbranding van het hout; de grootte van het vuur dient u te regelen door de hoeveelheid hout in de stookkamer. 
Meldt u aan bij https://www.rivm.nl/stookalert. U wordt dan gewaarschuwd wanneer de weersomstandigheden in ieder geval niet geschikt zijn om te stoken, maar bekijk daarnaast ook altijd zelf de weersomstandigheden wanneer u wilt gaan stoken.