Inschrijven
als woningzoekende

Duimpoort 2-8

Duimpoort 2-8 "De Koekbakkerij"

Als een Nederlander de vraag voorgelegd krijgt ‘waaraan denk je bij Deventer’, dan is de kans groot dat er steevast twee antwoorden volgen. De voetballiefhebbers zullen ongetwijfeld in koor ‘ Go Ahead Eagles en dat mooie stadion midden in die volkswijk’ noemen, maar wat ook uit vele monden opgetekend zal kunnen worden: Deventer Koek. Want al enkele eeuwen heeft Deventer de titel ‘koekstad’ verworven. Meester bakker Teun Hissink was een van de bakkers die Deventer deze naam bezorgde. Hissink bouwde in 1839 in de Duimpoort een nieuwe koekbakkerij. Zeven jaar eerder was daar de Binnenpoort afgebroken om een bredere doorgang te kunnen maken.

Volgens architectuurkenners heeft Hissink destijds een juweeltje laten bouwen. De architect heeft in een betrekkelijk kleine hoekhuis ‘ alle mogelijkheden van de klassieke bouwkunst benut en daarmee een stukje Rome binnen Deventer gebracht’.

Het huis is lang eigendom gebleven van de familie Hissink. De laatste bakker, N.A. Hissink, verkocht het in 1960 aan de gemeente waarna de NV Bergkwartier het in 1980 liet opknappen.

Tekst:Jan Witting

 


Terug naar onze collectie