Inschrijven
als woningzoekende

Menstraat 14-20

Menstraat 14-20 - Huis Zevenaar

Zoals de naam al zegt, dit huis komt inderdaad uit Zevenaar.

Deventer heeft verschrikkelijk te lijden gehad onder WO II, het Bergkwartier was grotendeels gebombardeerd. Er bleven in sommige straten kale, lege bombardementsgaten over.  Zo ook op de Menstraat 20, dat was een gapend gat.

In Zevenaar stond dit  ‘Huis met de 10 hoofden’ aan de Didamsestraat, het moest wijken voor de bouw van een supermarkt.


De toenmalige Deventer burgemeester Nico Bolkestein had een diner met zijn collega burgemeester van Zevenaar. Tijdens dit etentje kwam het idee om het huis in de Menstraat te plaatsen. Maar zou het passen?

Alles werd opgemeten, het is steen voor steen afgebroken, het heeft zelfs nog een tijdje opgeslagen gelegen en is in 1969 steen voor steen weer opgebouwd op de plek waar het nu staat.

Het enige verschil is dat het huis gespiegeld geplaatst is.


De Zevenaarse gevel past heel goed bij de andere Gelders-Overijsselse gevels in de straat.

In de tijd dat de NV Bergkwartier van start ging met de grote renovatie van het gehele Bergkwartier heerste er in Deventer een enigszins negatief beeld over deze totaal nieuwe aanpak, die uniek in Nederland was. Niet alleen bij de Gemeente maar ook bij de Deventernaren was er enige argwaan. Hoe krijg je de inwoners zo ver dat ze gehuurd gaan wonen in een gerestaureerd huis in een voormalige sloppenbuurt ?

Burgemeester Bolkestein gaf het goede voorbeeld; hij ging direct met zijn gezin wonen in Huis Zevenaar en heeft daar vele jaren met plezier gewoond. Bij veel sceptici kwam al snel het besef dat de restauratie van het Bergkwartier toch wel eens een groot succes kon worden.


Terug naar onze collectie