Inschrijven
als woningzoekende

Roggestraat 12

Dit adres op zichzelf zal veel Deventenaren niet veel zeggen, maar de toevoeging Chez Antoinette zal bij velen tot een blik van herkenning leiden. Al meer dan een halve eeuw is dit pand een horecabedrijf. Antoinette Legel verhuisde eind jaren zestig van Rotterdam naar Deventer om in het Bergkwartier een café te runnen. En nog steeds staat er een Legel aan het roer: kleinzoon Alain.

Maar laten we vooral niet vergeten dat zoon Hans en zijn vrouw Lidy een grote rol hebben gespeeld in het horecabedrijf dat gaandeweg van kroeg meer en meer werd omgeturnd tot restaurant waar veel aandacht was voor de Portugese keuken. Lidy was altijd de chef-kok van het restaurant en Hans bemoeide zich vooral met de voorkant: de bediening.

 

Het restaurant mocht dan weliswaar een steeds belangrijkere rol innemen in het horeca-etablissement, de bodega ( een soort van kleine bruine kroeg in dit geval) was voor veel nachtbrakers een toevluchtsoord na een avondje stappen in het Deventer centrum. Vooral aan het broodje ovo ( Portugees voor ei, met onder meer gebakken ei, kool, spekjes en whiskey saus) bewaren veel kroegtijgers nog warme herinneringen.

 

Toch had het niet veel gescheeld of Chez Antoinette was uit het straatbeeld van het Bergkwartier verdwenen. Begin 2020 liep het financieel helemaal spaak met de zaak. Lidy was al overleden en Hans Legel was toen al ernstig ziek. De financiële situatie was zo beroerd dat zoon Alain, die de voorbije jaren een steeds nadrukkelijkere rol ging spelen in de zaak, zich gedwongen voelde een faillissement aan te vragen. Enige tijd was het onzeker wat er zou gaan gebeuren, maar uiteindelijk is het Alain Legel gelukt de zaak na een doorstart voort te zetten. Behalve eten in het restaurant kan er nog steeds een biertje en een bitterbal genuttigd worden in de bodega. Maar de tijd van het nachtbraken bij Chez is al heel lang voorbij, want tegenwoordig zijn de lampen aan de Roggestraat 10-12 iets na middernacht meestentijds gedoofd.


Tekst : Jan Witting

 


Terug naar onze collectie