Wie wat bewaart, die hééft wat | NV Bergkwartier

Introductie Film

Homepage   |   Introductie Film

Wie wat bewaart, die hééft wat

Deze film, samen met een boek, is tot stand gekomen in opdracht van de NV Bergkwartier. Oorspronkelijk was het de bedoeling de geschiedenis van de NV in beeld te brengen, maar in feite is dat mislukt. Het is namelijk veel meer geworden: Het vertelt het verhaal van Deventer, van toen naar nu… Het gaat over de geschiedenis, hoe de stad er vroeger uitzag, als basis van dat wat het nu is. Het gaat over de naoorlogse situatie, toen Deventer half in puin lag, zwaar gewond door de oorlog.

Het gaat ook over de jaren zestig, toen een groep Deventenaren zich teweer stelde tegen woeste plannen om dwars door de stad een snelweg aan te leggen. Dat verzet groeide uiteindelijk uit tot de N.V. Bergkwartier, met eigenwijze mannen die met liefde voor de stad aan de restauratie van het Bergkwartier begonnen. Het is ook het verhaal van de kritische Deventenaar, die niet zo maar alle plannen tot stadsontwikkeling voor zoete koek slikt, die protesteert, die mee wil denken en zelf inbreng wil leveren.

De film en het boek zijn ook een hommage aan de mannen van de N.V. Bergkwartier, die er nu nog zijn, om hùn verhalen te vertellen, hùn visies, hùn overwinningen en frustraties, hùn wensen en dromen. Het is een bundeling van interviews die Karel van de Graaf maakte met Marc-Jan Ahne, Fons Asselbergs, Bernard Assink, Henk van Baalen, Jo Coenen, Jos Debeij, Peter Dullaert, Gerrit Eggink, Andries Heidema, Clemens Hogenstijn, Martin Kleine Schaars, Hein te Riele, Jan Strik en mijzelf. Het geheel is gefilmd en vorm gegeven door Henk van Mierlo, de veelvuldig gelauwerde cineast en fotograaf, een kunstenaar die het boek heeft verrijkt met prachtige foto’s, uit verleden en heden. Hij heeft het verhaal ook verfilmd, welke film als DVD in het boek is opgenomen.

Wij dragen dit boek op aan de stadshervormers en aan de bevolking van Deventer, als monument voor hen die met al hun inspanningen onze stad gemaakt hebben tot wat het nu is: een prachtige en trotse stad, met zijn Bergkwartier, zijn IJsselhotel en… met straks zijn eigentijdse bibliotheek, aan de Stromarkt.

Actueel toegevoegd in het woningaanbod

Bergpoortstraat 26
Woonhuis

VERHUURD

Kerksteeg 6
Woonhuis

VERHUURD

Menstraat 31
Appartement

VERHUURD

Kantoorpand: Bergsingel 81
-

€ 1875,- p/m